^A lap tetejére

logo

Hirdetés

.

Linkek

Többéves szünet után tavaly végre befejezték a Kézdisárfalva és Foksány közötti 118 kilométeres, DN2D jelzésű műút korszerűsítését és a sáncok kialakítását – a beruházás azonban nem kevés járulékos veszteséggel zárult.

Az útfelújítás során a két település között több mint nyolcvan hidat és átereszt építettek vagy javítottak meg. A műút nyomvonalán területeket sajátítottak ki kormányrendelettel Kézdisárfalván és Ozsdolán a közbirtokosságtól, illetve magánszemélyektől. A Láros Közbirtokosság tulajdonából az állam tíz hektárt és tizenkilenc árat sajátított ki útszélesítés céljából – de a mai napig egy vas kártérítést sem kaptak. 

A felértékeléskor az ozsdolai közbirtokosságnak csak két eurót ígértek négyzetméterenként, holott a Vrancea megyében kisajátított területek négyzetméteréért négy eurót fizettek. Több utánajárás után végül az ozsdolai közbirtokosságnak is négy eurót ígértek – de az ígérettel maradtak. A Láros Közbirtokosságnak a kisajátítás nyomán több mint négyszázezer eurót kellene kapnia, ami egyáltalán nem elhanyagolható összeg. Addig húzták az időt a kárpótlás kifizetésével, amíg kormányrendelettel szabták meg a kisajátított területekért járó összeget, ami az ozsdolai közbirtokosság esetében négyzetméterenként még 90 a banit sem éri el. Páll István közbirtokossági elnöknek nem maradt más választása, el kell fogadnia az állam által kifizetendő csekély összeget, és sajnos a magánerdő-tulajdonosok sem járnak jobban, nekik is aprópénzt fizetnek majd.

Iochom István

Háromszék